Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının % 70’inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani, gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir.
Tedavi edilmezse hastalık periodintitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriyi dönüşsüz hasar oluşturabilir. Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen dokularla birlikte alveol kemiğinde hasar oluşur. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” varlığı enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.
Periodontolojinin Önemi Nedir?
Dişleri destekleyen dokularda iltahap ya da periodantal hastalık bulunması ilerleyen hastalıkla beraber dişlerde çürük olmaksızın dişlerin kaybına neden olabilmektedir. Periodontal tedavi diş hekimliğinde temel tedavidir. Hastaların kendi oral hijyenlerini sağlayabilmesini hedef alır. Halk arasında diş etim kanıyor, dişlerim yaşım ilerledikçe yer değiştiriyor, diş etlerim çekiliyor, dişlerim sallanmaya başladı gibi şikayetlerin uzman bir periodontolog tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Diş etlerimin rengi değişti. Dişlerimin arasında ki diş etlerim çekildi gibi sorunlar periodontoloji bilim dalının incelediği konular arasındadır.Ayrıca herhangi bir protez yapımında önce (porselen kuronlar hareketli protezler implant uygulamaları) periodontolog (diş eti hastalıkları uzmanının) muayenesinden geçmesi protezin ömrünü uzattığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bunun anlamı dişleri destekleyen dokuların sağlıklı olmaması demek bir binanın temelinin sağlam olmaması anlamına gelir. Temel sağlam olmayan bir bina çok sağlam olamayacağı gibi periodontolog muayenesinden geçmeyen dişlerin üzerine yapılacak olan protezlerde çok uzun ömürlü olmamaktadır.
Dişeti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Dişeti hastalığının pek çok bulgusu vardır; diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri kırmızı şiş ve hassas dişetleri dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri, dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması) ısırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma. Sürekli kötü ağız kokusu.
Bununla beraber periodontal hastalık hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.
Dişeti Hastalığının Nedeni Nedir?
Dişeti hastalığının en önemli nedeni “bakteriyel diş plağı” adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler dişetinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeniyle dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.
Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?
Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği veya diğer temizlik araçları ile ulaşılmayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve /veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.
Dişeti Hastalıklarının Tedavisi Nedir?
Diş hastalığının erken döneminde tedavi dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, diş etinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir. Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diş taşı temizliği plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktadır.
Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerini ortamdan uzaklaştırması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz.
Periodontolojik Tedavi Neler İçerir?
- Başlangıç Periodontal Tedavi:
- Hastanın tüm sistemik ve ağız içi kayıtlarının alınması,
- Dişler üzerinde bakteri barındıran plağın uzaklaştırılması,
- Hastanın oral hijyen hakkında bilgilendirilmesi,
- Hastanın periodontal hastalık hakkında bilgilendirilmesi,
- Ağız içerisinde bulunan taksın dolguların düzeltilmesi hastanın kendi ağız temizliğini sağlayabilmesi için optimum durumun sağlanması,
- Diş taşlarının uzaklaştırılması,
- Diş kökleri üzerindeki bakteri birikintilerinin uzaklaştırılması,
- Kök yüzeyi düzleştirilmesi,
- Alt ve üst çenede bulunan dişlerin birbiri arasındaki ilişkinin (okluzyonun) kontrol edilmesini kapsar.
Oral Hijyen Kontrolü
Hastaların diş taşı temizliği ve polisaj işlemleri yapıldıktan 1 yada 2 hafta sonra hastanın kendi oral temizliğini sağlayıp sağlayamadığının bir periodontolog tarafından kontrol edilmesidir.
Hastanın oral hijyenini sağlayamadığı bölgeler hastaya tekrar anlatılır ve yanlışları gösterilir.
2. Tekrar Değerlendirme:
Başlangıç perıodontal tedavisinden sonra hasta tekrar değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda hastanın ileri periodontal tedaviye ihtiyacı olup olmadığına karar verilir.
3. İleri Periodontal Tedavi:
İleri periodontal tedavi cerrahi yaklaşım ve dişeti kuretaj işlemlerini içerir.
Cerrahi Yaklaşımlar İçerisinde:
GİNGİVEKTOMİ, GİNGİVOPLASTİ, FLAP OPERASYONLARI, SERBEST DİŞETİ GREFTİ, BAĞ DOKUSU GREFTİ, LATERALE KAYDIRILAN FLAP, KRONALE KAYDIRILAN FLAP, APIKALE KAYDIRILAN FLAP, FUKASYAON DEFEKTLERININ TEDAVİSİ (tunel operasyonları bicuspidasyon hemisection). KURON BOYU UZATMA, OSTEKTOMI ve OSTEOPLASTİ bulunmaktadır.
REGENERARTİF CERRAHİPERİODONTAL tedavi ise: kaybedilmiş periodontal dokuların (ku desteğinin) tekrar kazanılmasını hedefler.
4. İdame Tedavisi:
Aktif periodontal tedavi sonrasında dokuların sağlığını devam ettirebilmeyi amaçlar. Bu tedavide hastalar 3 veya 6 ayda hekimine kontrole gelerek tedavinin devamını sağlarlar.
Periodontal Cerrahi Sonrası Postoperatif Öneriler:
- Cerrahi işlem sonrası 2 saat hiçbir şey yiyip içmeyiniz.
- Ameliyat sonrası ilk 24 saat içerisinde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Çiğneme operasyona dahil edilmeyen bölge ile yapılmalıdır. Yumuşak ve ılık yiyecekler uygundur. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Aksi taktirde ağrıya neden olurlar.
- Ameliyatı takip eden günlerde sigara içilmemelidir. Diş etini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir.
- Ameliyatı takiben 2 hafta süresince, eğer varsa, protezlerin mümkün olduğunca az kullanılması gerekmektedir.
- Ameliyat yapılan bölgede pat yoksa veya düştüğünde sütunlara bakmak için dudak ve yanağın kaldırılmaması gerekmektedir.
- Ameliyat bölgesine konulan pat sizi rahat ettirmek ve yara bölgesini irritasyondan korumak içindir. Ağrıyı önler, yara iyileşmesini kolaylaştırır ve alışık olduğunuz aktiviteleri rahatlıkla sürdürebilmenizi sağlar. Pat ilk yerleştirildiği birkaç saat içinde rahatsızlık hissi verebilir. Dil veya parmakla patı oynatmayınız. Yerleştirilen pat küçük parçalar halinde kırılırsa panik yapmayınız. Büyük parçalar koparsa veya sizi çok rahatsız ederse doktorunuzu arayınız.
- Hafif şişlikler olabilir. Operasyon bölgesinin üzerine ilk gün buz torbası hazırlayarak dışarıdan uygulayabilirsiniz. Sık olarak bir çay kaşığı tuz koyduğunuz bir bardak ılık su ile ağzınızı yavaşça çalkalayınız.
- Operasyon sonrası ilk 4-5 saat içerisinde cerrahi bölgesinden bir miktar sızıntı olabilir. Bu da tükürüğünüze kırmızı renk verecektir. Bu durumda panik yapmayınız ve sızıntı devam ederse temiz bir gazlı bezi rulo haline getirip 20 dakika kadar kanama bölgesine bası yapacak şekilde uygulayabilirsiniz. Daha uzun süreli kanamalar doktorunuz tarafından kontrol altına alınmalıdır.
- Operasyon sonrası ilk 24 saat içerisinde ürperti ve halsizlik hissi oluşabilir. Bu durum normaldir ve endişeye gerek yoktur. Günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz, ancak aşırı çaba gerektiren sporlar yapılmamalıdır.
- Ameliyat sonrası iyileşme için doktorunuzun yazdığı reçeteyi uygulayınız. Eğer doktorunuz önermişse antibiyotikleri tarif edilen şekilde kullanınız. Ameliyat sonrası ağrınız olursa ağrı kesici alabilirsiniz. Bu durumda aspirin veya benzeri salisilik asit türevi ilaçlar alınmamalıdır.
- Ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ameliyat bölgesindeki dişlerin ise çiğneme yüzeylerini fırçalayınız. Pat uygulanmamışsa o bölgedeki dişleri de fırçalayabilirsiniz. Ancak, diş ipi kullanırken dişeti altına inmeyiniz. Doktorunuz önermişse fırçalama işlemleri sonrası önerilen ağız gargarasını kullanabilirsiniz.
- Yemek sonrası ağzınızı çalkalayın. Patın üzerini nemli pamukla veya kulak temizleme çubuğu ile silebilirsiniz.
- Doktorunuzun önerdiği süre (1 hafta veya 10 gün) sonunda dikişlerinizi aldırmak ve kontrol için doktorunuzu arayınız.